فهرست مطالب

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال هفتم شماره 27 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نوید بصیری، شهاب الدین صافی، ایرج نوروزیان، عباس رحیمی فروشانی صفحات 143-154
    جابجایی شیردان به سمت چپ (LDA)، یک بیماری متابولیک مهم در گاوهای شیری بوده که خسارات اقتصادی هنگفتی به صنعت دامداری تحمیل می نماید. از این رو، پیشگویی ابتلا به LDA به خصوص در هفته های ابتدایی پس از زایمان، بسیار حایز اهمیت می باشد. در مطالعه حاضر، 14 پارامتر بیوشیمیایی سرم گاوهای مبتلا به LDA قبل و پس از زایمان با گاوهای سالم (گروه کنترل) از طریق مدل آماری رگرسیون لوجستیک مقایسه گردید. تغییرات در 6 پارامتر شامل بتاهیدروکسی بوتیرات (BHB)، اسیدهای چرب غیر استریفیه (NEFA)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، کلسیم، سدیم و پتاسیم بین گاوهای بیمار و سالم معنی دار بوده ( 05/0 p<) و با قرار دادن مقادیر این پارامترها در اولین هفته پس از زایمان در رابطه رگرسیون لوجستیک و محاسبه شانس ابتلا به LDA و همچنین تعیین سهم هر یک از پارامترها به طور جداگانه در ایجاد بیماری، از وقوع LDA در آینده با استفاده از تغییر در جیره، اصلاح مدیریت گله و جلوگیری از رخداد بیماری های همزمان پیشگیری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: : جابجایی شیردان به سمت چپ، گاو شیری، بتاهیدروکسی بوتیرات، اسیدهای چرب غیر استریفیه، تعادل منفی انرژی
  • جلیل پورحاجی موتاب، ایرج پوستی صفحات 155-164
    پرندگان فاقد کارینا یا (Ratites) که به عنوان بزرگترین پرندگان شناخته می شوند، شامل پرندگانی مانند شترمرغ و رئا هستند. سن تولیدمثل در شترمرغ ماده، از دو تا سه سالگی آغاز می شود. فصل تخم گذاری بسته به مکان زندگی و آب و هوا تغییر می کند. در یک دوره تخم گذاری، شترمرغ 90 تا 100 تخم تولید می کند. تخم ها به اندازه تقریبی 155Î125 میلی متر و وزنی در حدود 1500 گرم (1200-1800 گرم) دارند. اویدوکت شترمرغ به پنج ناحیه مشخص بنام های قیف، مگنوم، تنگه، رحم و واژن تقسیم می شود. در این بررسی اویدوکت چهار شترمرغ بالغ مورد مطالعه بافت شناسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اویدوکت شترمرغ از نظر بافت شناسی، تا حد زیادی شبیه سایر پرندگان و رئا است. در لایه مخاطی، چین های اولیه همراه با چین های ثانویه دیده می شوند. اپیتلیوم استوانه ای شبه مطبق یا استوانه ای ساده است. این چین ها، متشکل از سلول های مژه دار و بدون مژه (سلول موکوسی) هستند. در زیر اپیتلیوم، بافت همبندی پارین با غدد لوله ای منشعب قرار دارد. پارین ناحیه واژن، فاقد غدد لوله ای است. در زیر پارین، لایه ای از عضلات صاف قرار دارد، لایه عضلانی دارای دو جهت حلقوی و طولی است، لایه داخلی حلقوی و خارجی طولی است که در برخی نواحی اویدوکت، رشته های از لایه حلقوی به بافت همبندی زیراپیتلیوم چین ها نفوذ می کند، خارجی ترین لایه، سروز می باشد.
    کلیدواژگان: هیستولوژی، اویدوکت، شترمرغ
  • محسن داودآبادی فراهانی، آریا بدیعی، علیرضا شقایق، فرهاد موسی خانی، ابوالفضل زارعی صفحات 165-169
    کربو هیدرات ها مهمترین منبع تامین انرژی نشخوارکنندگان هستند. درنتیجه تخمیر میکروبی کربو هیدرات در شکمبه تولید اسیدهای چرب فرار (اسید استیک،اسید بوتیریک و اسید پروپیونیک) می شود که از دیواره شکمبه جذب و تا 75/0 انرژی مورد نیاز حیوان را تامین می کند.
    9/0 بوتیرات دراپیتلیوم شکمبه تبدیل به بتا هیدروکسی بوتیریک اسید می شود.
    در این تحقیق از 42 راس گوساله اصیل هلشتاین (18 راس نر و 24 راس ماده) هر هفته یک بار نمونه خون برای اندازه گیری BHBA به همراه اندازه گیری وزن گوساله و میزان مصرف کنسانتره انجام شد. سپس کلیه اطلاعات بدست آمده از اندازه گیری های BHBA سرم، وزن و مقدار مصرفی کنسانتره به وسیله برنامه نرم افزاری SPSS مورد آنالیز آماری قرار می گرفت.
    بر اساس آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری، میانگین بتا هیدروکسی بوتیریک اسید در طی هفته های تحت مطالعه تفاوت معنی داری پیدا کرده است که در این میان بین جنس نر و ماده تفاوت معنی داری دیده نمی شود.
    بر اساس معادله رگرسیون در شرایطی که مقدار بتا هیدروکسی بوتیریک اسید به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شود و وزن و مصرف کنسانتره به عنوان متغیرهای مستقل در این صورت رابطه معنی داری بین این دو متغیر و مقدار بتاهیدروکسی بوتیریک اسید به شرح زیر می باشد: وزن (کیلوگرم) +.002 x مقدار کنسانتره (گرم)BHBA =.016+.00003x آنچه که در مطالعه حاضر مد نظر بوده است با توجه به اینکه در این تحقیق از ابتدای تولد تا پایان از شیرگیری هر هفته نمونه خون، وزن گوساله و وزن مصرفی کنسانتره ثبت می شد می توان گفت که مقدار مصرف کنسانتره با میزان BHBA ارتباط معنی داری دارد و BHBA تاثیر مستقیمی بر میزان رشد و بلوغ اپیتلیوم و پرزهای شکمبه داشته و با افزایش مصرف کنسانتره و افزایش میزان BHBAخون، بلوغ اپیتلیوم شکمبه زودتر اتفاق می افتد و گوساله زودتر از مرحله شیر خوارگی به نشخوارکنندگی می رسد.
    در تعدادی از گوساله ها که دچار اسهال و یا دیگر بیماری ها شده بودند با کاهش میزان مصرف کنسانتره میزان BHBA خون نیز کاهش پیدا کرده بود.
    کلیدواژگان: بتا هیدروکسی بوتیریک اسید، کنسانتره، گوساله شیری
  • بابک رضوانجو، مرتضی ثمینی، فریبرز معیر، پژمان مرتضوی، امیرعلی صولتی صفحات 171-174
    زخم معده در جمعیت کلستاتیک بیشتر از جمعیت نرمال است. ملاتونین آنتی اکسیدانی است که وارد سیکل ردوکس نمی شود. سیستئامین ماده ای جهت ایجاد تجربی زخم گوارشی بوده و تولید رادیکال های آزاد کرده و غلظت دئودنال اندوتلین 1 را افزایش می دهد.
    هدف از این مطالعه بررسی اثر پیش درمانی با ملاتونین در زخم معده ناشی از سیستئامین در گروه های کنترل و کلستاتیک است.
    مطالعه در دو گروه روی موش های صحرایی انجام شد: گروه کنترل و کلستاتیک هرگروه به چهار زیر گروه تقسیم گردید:که سالین، سیستئامین، ملاتونین به اضافه سیستئامین و ویتامین C به اضافه سیستئامین به ترتیب تزریق شد. همه موش ها 24 ساعت پس از تزریق کشته شده و معده جهت بررسی J.score جدا شد. در گروه کلستاتیک مجرای صفراوی بسته شد و موش ها 7 روز پس از جراحی علائم یرقان را نشان دادند سپس تزریقات و بررسی زخم مانند گروه کنترل انجام شد.
    در گروه کنترل با تزریق سیستئامین افزایش معنی داری در J.score نسیت به زیر گروه سالین دیده شد. با تزریق ویتامین C و ملاتونین کاهش معنی داری در J.score نسیت به زیر گروه سیستئامین دیده شد. در گروه کلستاتیک با تزریق سیستئامین افزایش شدید و معنی داری در J.score نسبت به زیر گروه سالین دیده شد. با تزریق ویتامین C و ملاتونین کاهش معنی داری در J.score نسیت به زیر گروه سیستئامین دیده شد.
    نتایج نشان می دهند که درمان با ملاتونین و ویتامین C با بهبود استرس اکسیداتیو از گروه های کنترل وکلستاتیک در برابر زخم معده ناشی از سیستئامین محافظت می کنند.
    کلیدواژگان: سیستئامین، اولسر، ملاتونین، ویتامین C، کلستاز
  • عقیل تبارملاحسن، زهیر محمدحسن، علی مصطفایی، سعید حصارکی، علی طراوتی صفحات 175-180
    GP96 جزئی از پروتئین های شوک حرارتی است که نقش فراوانی در ایمنی سلولی علیه تومور دارد. آن در رده توموری، نشانه تسلط بیشتر ایمنی بدن به آن تومور است.جهت خالص سازی ایزوفرم غالب مولکول GP96 از رده توموری فیبروسارکومای موش، سلول های حاصل از کشت رده سلولی WEHI-164 لیز شده و مایع رویی حاصل از عصاره سلولی با سولفات آمونیوم رسوب داده شد. سپس با استفاده از کروماتوگرافی میل جذبی و کروماتوگرافی تعویض یون عمل خالص سازی انجام شد. وزن مولکولی پروتئین هدف با الکتروفورز (SDS-PAGE) و ماهیت آن با روش وسترن بلات بررسی گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مولکول تخلیص شده دارای وزن مولکولی معادل 68-66 کیلو دالتون می باشد که دال بر حضور یکی دیگر از ایزوفرم های مختلف این پروتئین است که ماهیت آن با وسترن بلات تایید گردید.
    کلیدواژگان: کروماتوگرافی میل ترکیبی، تعویض یونی، تخلیص
  • ولی الله کوهدار، ودود رضویلر، عباسعلی مطلبی صفحات 181-187
    مسمومیت هیستامینی یک مسمومیت غذایی با گستره جهانی می باشد؛ عوامل ایجاد کننده آن، آمین های بیوژن می باشند که بوسیله گونه های مختلفی از باکتری ها تولید می شوند. هدف از این تحقیق، شناسایی باکتری های تولید کننده آنزیم هیستیدین دکربوکسیلاز در ماهی زرده صید شده از آبهای جنوبی ایران بود. از عضلات اطراف آبشش 25 نمونه ماهی زرده منجمد برای انجام آزمایشات میکروبی و تعیین میزان هیستامین استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میانگین ± انحراف معیار شمارش کلی میکروبی و شمارش سرماگراها به ترتیب 18/0 ±48/4 و Log10 CFU/g 17/0 ±44/4 بود. باکتری های متنوعی به عنوان باکتری های تولید کننده آنزیم هیستیدین دکربوکسیلاز شناسایی شدند؛ از میان آنها، کلستریدیوم پرفرینجنس با 9/20 درصد، بیشترین فراوانی را داشت و به دنبال آن گونه های کلبسیلا با 8/16، گونه های پروتئوس با 1/14، گونه های انتروباکتر با 5/10 و سایر باکتری ها با 7/37 درصد فراوانی، در رتبه های بعدی قرار گرفتند. هیستامین در مقادیر کمتراز 20، بین 20 تا 50 و بیش از ppm50 به ترتیب در 48، 8 و 44 درصد نمونه ها یافت شد. بنابراین خطرات بهداشتی در پروسه های صید و پس از صید ماهی زرده وجود دارد و باید از روش های کنترلی مناسبی به منظور جلوگیری از شکل گیری هیستامین استفاده شود.
    کلیدواژگان: مسمومیت هیستامینی، ماهی زرده، باکتری های تولید کننده آنزیم هیستیدین دکربوکسیلاز
  • میثم ممشلی، شاهرخ رنجبر بهادری، ابوالقاسم صفدری، رضا آقاابراهیمی سامانی صفحات 189-192
    تعداد 110 قطعه طیور بومی، از مناطق مرطوب (گرگان، مینودشت، آزادشهر، علی آباد کتول، کلاله، گالیکش) و مناطق خشک (گنبد کاووس، آق قلا) استان گلستان در طول سال 1388، بطور تصادفی جمع آوری و پس از کالبدگشایی آنها، نای، دستگاه گوارش و محتویات آن جهت حضور انگل های کرمی و همچنین تراشه های مخاطی روده جهت حضور تک یاخته های گوارشی مورد بررسی قرار گرفتند. درضمن سطح خارجی بدن و نمونه های خونی ماکیان نیز به لحاظ حضور انگل بررسی شد. نتایج نشان داد که 27/97 درصد طیور بومی استان گلستان مبتلا به آلودگی های انگلی بودند و گونه های انگلی جداشده شامل: هتراکیس گالیناروم (18/18%)، سوبولورا برومپتای (27/7%)، آکواریا اسپیرالیس (45/5%)، کاپیلاریا اس پی (81/1%)، آسکاریدیا گالی (18/48%)، سینگاموس تراکئا (45/15%)، هیمنولپیس اس پی (73/2%)، کوانوتنیا اینفاندییولوم (81/11%) ،رایه تینا تتراگونا (63/53%)، رایه تینا سستی سیلوس (45/14%)، رایه تینا اکینوبوتریدا (45/25%)، درپانیدوتنیا لانسئولاتا (81/1%)، منوپون گالینه (72/72%)، آرگاس پرسیکوس (63/13%)، مناکانتوس استرامینوس (9/0%)، گونیوئیدس دیسی میلیس (81/1%)، درمانیسوس گالینه(81/1%)، ،هموپروتئوس اس پی(81/1%)، آیمریا اس پی پی(73/2%) بودند. بنابراین به نظر می رسد که جهت کنترل آلودگی انگلی، اجرای روش های مدیریتی و نیز مبارزه با ناقلین آن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی انگلی، طیور بومی، استان گلستان
|
  • N. Basiri, Sh Safi, I. Norouzian, A. Rahimi Foroushani Pages 143-154
    Left displacement of abomasum (LDA) is one of the major metabolic diseases in dairy cattle which cause a large economic loss in dairy industry. Thus, predicting the occurrence of LDA, especially in early weeks post parturition is very important. In the present study, 14 biochemical parameters of cows with LDA before and after parturition were compared to those of healthy cows (control group) using logistic regression statistical model. Changes in six parameters, including beta-hydroxy butyrate (BHB), non-esterified fatty acids (NEFA), aspartate aminotransferase (AST), calcium, sodium and potassium were significant (p
    Keywords: Left displacement of abomasums, Dairy Cattle, Beta, hydroxy butyrate, Non esterified fatty acids, Negative energy balance
  • J. Pourhadji Pages 155-164
    The non-carinatae birds or ratites include the biggest birds known, the ostrich and the rhea. In ostrich, the reproductive age mainly begins when the female birds are 2-3 years old. The laying season varies depending on the region and climate. During laying phase, the ostrich lays 90–100 eggs. The eggs have an approximally size of 155􀂰125 mm and weigh about 1500 (1200 1800) gr. The oviduct of ostrich is divided into five anatomically distinguishable regions namely infundibulum, magnum, isthmus, uterus, and vagina. In this evaluation histologic aspects of oviducts of four adult ostrich were subjected to study. Results indicated that the histology of the oviduct of ostrich largely conforms to their account of avian and Rhea. In the mucous layer: primary folds are seen with secondary folds. The pseudostratified columnar or tall simple columnar epithelium of the mucosal fold contains ciliated and non-ciliated cells (Mucosal cells). In subepithelial, there was lamina propria with branched tubular glands. The vagina has no glands in the lamina propria. Beyond the connective tissue of the lamina propria, the oviduct wall has layer of smooth musculature. The muscular layer consists of two circularly and longitudinally directions; the inner lamina of muscular layer consists of circulary disposed fibers some of which continue into the subepithelial connective tissue to ultimately enter the core of the mucosal folds; the outer lamina contains longitudinally arranged fibers and is peripherally bound by a serous covering.
    Keywords: Histology, Oviduct, Ostrich
  • M. Davoudabady, A. Badie, A.R. Shaghayegh, F. Moosakhani, A. Zarei Pages 165-169
    Carbohydrates are the main source of energy in ruminants. As a result of microbial fermentation of carbohydrates in the rumen, volatile fatty acids are produced (Acetic acid, Butyric acid, Propionic acid) which are absorbed from the ruminal wall and supply up to 75% of the required energy of the animal. This study was performed on 42 Holstein calves (24 males and 18 females). Blood samples were taken weekly to evaluate blood BHBA levels. Other data about these calves such as body weight (BW) and the concentrate intake level per week was recorded at the same time. All collected data were analyzed by using standard software (SPSS 15.0 for Windows, SPSS, Chicago, Illinois, USA). Values of P
    Keywords: Beta, hydroxybutyric acid, concentrate, dairy calf
  • B. Rezvanjo, M. Samini, F. Moayer, P. Mortazavi, A.A. Solati Pages 171-174
    The frequency of gastrointestinal ulceration is higher in cholestatic than in healthy population.Melatonin is powerful antioxidant, that does not undergo redox cycling.Vitamin C is an antioxidant,that undergo redox cycling. Cysteamine is a most potent agent for inducing gastrointestinal ulcer and its ulcerogenic effect may be due to generation of ROS, and increasing duodenal endothelin-1 concentration. The aim of this study was to evaluate the effect of pretreatment with melatonin on cysteamineinduced gastric ulcer in unoperated control (UOC), and bile duct-ligated (BDL) rats. This study have performed on 2 groups of rats: UOC and BDL. each group was divided into 4 subgroups.these subgroups were treated with saline, cysteamine, vitamin C plus cysteamine and melatonin plus cysteamine respectively.All rats were killed 24h after the last injection and stomach was prepared for calculation of j.score. In BDL group, the common bile duct was doubly ligated and after7 days, rats had shown overt jaundice. BDL group was treated like the UOC group . In UOC group, injection of cysteamine was associated with significant increased in j.score compared with saline group. injection of vitamin C and melatonin, was associated with decrease in and j.score compared with cysteamine group. In BDL group injected with cysteamine, j.score were significantly more sever compared with saline group. injection of vitamin C and melatonin was associated with significant decrease in j.score compared with cysteamine group. Our results suggest that pretreatment with melatonin , protect UOC and BDL rats against cysteamine-induced gastric ulcer possibly by ability to improve oxidative stress.
    Keywords: cysteamine, ulcer, Cholestasis, melatonin, Vitamin C
  • A. Tabar Molla Hassan, Z. Hassan, A. Mostafaie, S. Hesaraki, A. Taravati Pages 175-180
    GP96 protein is a heat shock protein (HSP) with an important role in cellular immunity. Tumor derived gp96 has entered clinical trials for cancer immunotherapy. For purification of dominant isoform of gp96 molecules from mice fibrosarcoma cell line, Cultured WEHI164 cell line were lysed and supernatants of cell extract were precipitated by Amoniume sulfate , In the next stage, purification was done through affinity and ione exchange chromatography. Molecular Weight of purified protein was estimated by SDS-PAGE and its nature was confirmed by western blot. The result of this study shows that, purified molecule has molecular weight between 66-68 kd which indicates another different isoform of this molecule; a result confirmed by western blot.
    Keywords: affinity chromatography, ion exchange, purification
  • V. Koohdar, V. Razavilar, A. Motalebi Pages 181-187
    Histamine poisoning is world wide food intoxication. The causative agents are biogenic amines, produced by various bacteria species. The aim of this investigation was to identify histidine decarboxylase-producing bacteria on Kawakawa (Euthynnus affinis) hunted at the south of Iran. Bacteriological examinations and measurement of histamine were obtained from the muscle around the gills of twenty five frozen samples. The obtained results indicated that the mean Log10 CFU/g for total microbial and psychotropic counts in samples were 4.48±0.18SE and 4.44±0.17SE, respectively. Diverse bacterial isolates were identified as histidine decarboxylaseproducing bacteria. Among them, Clostridium perfringens contributed (20.9%) followed by, Klebsiella spp. (16. 8%), Proteus spp. (14.1%), Enterobacter spp. (10.5%) and other isolates (37.7%) in samples. Different levels of histamine in Kawakawa tuna were 50ppm for 48.0, 8.0 and 44.0% of samples, respectively. Therefore, there is seafood safety risks in the current harvesting and post harvesting methods used in Kawakawa tuna industry and carefully use of preventional methods to control of histamine formation is recommended.
    Keywords: Histamine poisoning, Kawakawa, Histidine decarboxylase, producing bacteria
  • M. Mamashly, Sh Rqnjbar, Bahadori, A. Safdari, R. Aghaebrahimi, Samani Pages 189-192
    Poultry breeding in free environmental situation may cause an extensive band of parasitic infection in them. In the present study, 110 native poultry from wet regions (Gorgan, Minoodasht, Azadshahr, Aliabad katool, Kalaleh, and Galikesh) and dry regions (Gonbad-e Kavoos and agh-ghala) in 2009 were collected randomly. After necropsy of trachea and digestive system, its includings were checked by helminth existence and mucosal intestine samples were checked by digestion prptozoa. Moreover, external coat and surface of poultry were studied for presence of ectoparasites. Meanwhile, blood samples of poultry were studied for blood protozoa. Results showed that 97.27% of native poultry in Golestan province were infected to parasites and isolated parasites were including: Heterakis galinarum (18.18%), Subulura brumpti (7.27%), Acuaria spiralis (5.45%), Capilaria sp (1.81%), Ascaridia galli (48.18%), Syngamus trachea (15.45%), Hymenolepis sp (2.73%), Choanotaenia infundibulum (11.81%), Railietina tetragona (53.63%), Railietina cesticyllus (14.45%), Railietina echinobothrida (25.45%), Drepanidotaenia lanceolata (1.81%), Menopon gallinae (72.72%), Argas persicus 13.63%), Menocanthus stramineus (0.9%), Goniodes dissimilis (1.81%), Dermanyssus gallinae 1.81%), Haemoproteus sp (1.81%), and Eimeria spp (2.73%). Therefore, it seems that it is necessary to control of parasitic infection in poultry of Golestan province is possible by applying specific management method and control of their vectors.
    Keywords: Parasitic infection, Native poultry, Golestan province